Åklagare Barbro Brännlund intervjuas av P4 Värmlands reporter Anders Persson. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio
VÄRMLAND

Zettergren: "Det är fruktansvärt omdömeslöst av mig"

1:22 min

Hon är kvinna, inte från Värmland och tillhörde fel parti. Det var några av skälen som räknades upp av den bedrägerimisstänkte Annétthe Zettergren när hon själv fick berätta om varför uppmärksamheten kring hennes fall blivit så stor.

Eftermiddagen i rättegången mot sjukgymnasten och före detta moderata landstingspolitikern Annétthe Zettergren handlade i mångt och mycket om den åtalade själv. Åklagare Barbro Brännlund ställde frågor och bitvis var det med en vass ton som Zettergren svarade. Hon erkände att hon varit slarvig med kvitton och journaler.

-Det är naturligtvis fruktansvärt omdömeslöst av mig att ha gjort såhär, men tyvärr är det så. Det är den bistra verkligheten.

Hon menar att hon blivit utsatt för ett mediadrev och listade flera orsaker till varför den här affären blivit så stor i medierna.

-Jag är kvinna, jag är inte född i Värmland utan är en "utböling" och kommer från Uppland, och dessutom företrädde jag fel parti och block. Jag var känd för att driva de frågor jag trodde på, säger hon.

-Sist men inte minst hade jag också fräckheten att ha en personlig registreringsskylt. Det föll inte i god jord.

En del uppgifter var nya för dagen och har inte funnits med i polisutredningen, enligt åklagare Barbro Brännlund. Hon menar att det kan bli en väldigt utdragen rättegång om Zettergren fortsätter komma med nya uppgifter.

-Det blir väldigt utdraget om man måste börja förundersökningen i rätten, säger hon.

Zettergren har tidigare under rättegången hänvisat till en i nuläget okänd kvinna, som dessutom ska vara avliden, som ska ha hjälpt henne med journalerna. Idag framkom även att denna kvinna ska ha hjälpt henne med kvittohantering.

-Det var nytt för dagen, det också, säger Barbro Brännlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista