Prästen Mattias Kareliusson. Foto: Torsten Gabrielsson/Sveriges Radio.

Präster lär sig nätvandra för att möta ungdomar

6:54 min

Att nätvandra för att öka vuxennärvaron på sajter där många ungdomar finns, det utbildar Svenska kyrkan präster att göra. Värmländske prästen Mattias Kareliusson, som är en av dem som har testat på det här, märker att många unga vill ha någon att prata med.

– Det finns olika behov. Det kan vara personliga problem, problem hemma i familjen, med kompisar eller med pojk- eller flickvänner. Att man vill ha någon annan än sina kompisar att prata med, en vettig vuxen som kan finnas där som stöd, säger Mattias Kareliusson.

Första kontakten med ungdomarna kan vara lite trevande, berättar han.

– Men sedan öppnar sig många och berättar ganska privata saker.

Det finns kanske en viss försiktighet inför att kommunicera med människor på internet när man inte vet vem de är? På nätet vet man ju inte om människor verkligen är den de utger sig för att vara.

– Jag har mött just den försiktigheten, ungdomar frågar om jag verkligen är präst. Då brukar jag skriva tillbaka att det är bra att du är misstänksam och uppmärksam på att människor på nätet tyvärr inte alltid är den de utger sig för att vara.

Mattias Kareliusson gick utbildningen när han var verksam i Skara stift, och han jobbade under våren med att nätvandra. Nu ska han påbörja en tjänst på stiftskansliet i Karlstad, och han hoppas att fler värmländska präster ska få utbilda sig i nätvandring framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista