Svenska rallyts vd Glenn Olsson. Foto: Madelene Sandin/Sveriges Radio arkiv
Bilsport

Svenska rallyts VM-status hotas

7:37 min

Svenska rallyt riskerar att förlora sin VM-status efter 2014. Anledningen är att avgiften för att vara med i VM-serien ökar kraftigt.

Förhandlingar pågår, men enligt Svenska rallyts vd Glenn Olsson står parterna långt från varandra.

– Vi försöker komma överens, men just nu är vi inte nära varandra, säger han.

Det är Red Bull Media House och Sportsman Media Group som har rättigheterna till rally-VM och de planerar alltså för höjda avgifter från dem som arrangerar deltävlingar.

– Det är en rejäl ökning. Vi hade en ökning med en miljon till i år, och ökningen är inte mindre inför kommande år. Det är extrema kostnadsökningar för att vara med i VM, säger Glenn Olsson.

Om ni förlorar VM-statusen, finns det risk att det innebär att Svenska rallyt på sikt försvinner helt?

– Alltså, förlorar vi VM-statusen, då försvinner större delen av bolagets ekonomi. Men som det är idag kan jag också säga att det är betydligt enklare att göra överskott i mindre arrangemang än i VM-arrangemang. Vi ska jobba för att bibehålla VM, men vi måste lyfta frågan på en helt annan nivå för att klara det här. Vi måste få in det här på nationell nivå för att få support på annat sätt, både från industrin och från myndigheter som känner att internationella arrangemang är viktiga för Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista