Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Ridhjälmar får underkänt av Konsumentverket

0:40 min

En färsk granskning från Konsumentverket i Karlstad visar att det finns stora problem med många ridhjälmar. Av de elva ridhjälmar som verket har kontrollerat får så många som tio underkänt.

Ridning är en av Sveriges största barn- och ungdomsidrotter, och ridningen är förstås populär bland många vuxna också - i Sverige rider ungefär en halv miljon människor regelbundet.

I helgen hölls här i Värmland också den stora hopptävlingen Hammarö horse show, och att se stjärnornas imponerande prestationer kan säkert inspirera fler unga att testa sporten.

Men ridning är också förknippat med risker, och med tanke på det är kanske hjälmen den allra viktigaste delen av utrustningen.

Nu visar det sig i en färsk granskning från Konsumentverket i Karlstad att det finns stora problem med många ridhjälmar. Av de elva ridhjälmar som verket har kontrollerat får så många som tio underkänt.

– Det är brister i stötdämpningen som är allvarligt, säger Siv Johansson, utredare på Konsumentverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista