Krav om nya Estoniadykningar har blivit ett regeringsärende

Frågan om det ska göras nya dykningar vid Estonia har nu hamnat på regeringens bord. Det är anhöriga och efterlevande efter Estoniakatastrofen som begärt nya dykningar och ansökan skickades först till MSB, Myndigheten för sammhällsskydd och beredskap. MSB har dock kommit fram till att detta inte är ett beslut som myndigheten kan fatta och har därför skickat ansökan vidare till Försvarsdepartementet.

– Eventuella dykningar vid Estonia är idag reglerat i lag och genom internationella avtal. Det är därför vi skickat ansökan vidare, säger Göran Lindmark, handläggare på MSB.

Nästa år är det 20 år sedan färjan Estonia sjönk i Östersjön. 20 år av spekulationer om varför båten sjönk och vad som låg bakom. Dykningar har genomförts tidigare men utan att ge svar. Så därför lämnade Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga tidigare i sommar in en ansökan till MSB, alltså Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, om att få utföra nya dykningar nästa sommar.

Enligt tidningen Ny Teknik är det Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga som ska finansiera de dykningar man nu ansökt om att få göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".