Lena Melesjö Windahl (S) lämnar kommunpolitiken i och med valet 2014. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Melesjö Windahl (S) lämnar kommunpolitiken efter valet 2014

6:39 min

Karlstads socialdemokratiska oppositionsråd Lena Melesjö Windahl meddelar idag att hon inte tänker kandidera i valet till kommunstyrelseordförande eller kommunalrådskandidat i valet nästa år och inte heller till fullmäktige.

Lena Melesjö Windahl har varit Socialdemokraternas ledande företrädare i Karlstads kommun sedan valet 1998. Melesjö Windahl var kommunstyrelsens ordförande mellan 1998 och 2010, med undantag av 2002, alltså sammanlagt elva år. Efter den blågröna valsegern 2010 är hon oppositionens kommunalråd.

Socialdemokraterna i Karlstad har inlett arbetet med att utse kandidater inför valet 2014 och Lena Melesjö Windahl har därför redan nu lämnat beskedet att hon inte är tillgänglig.

– Det är svåra beslut, men jag har ändå ganska länge tänkt att det här ska vara min sista mandatperiod i kommunen. Det känns rätt, men självklart är det svårt. Det är ju så roligt, viktigt och spännande att få utveckla Karlstad, säger Lena Melesjö Windahl till P4 Värmland.

Vad hon ska göra framöver, efter valet, har hon inte bestämt. Hon är sedan 1998 tjänstledig från sitt jobb på Karlstads universitet men om hon återgår dit är ännu oklart.

– Framtiden blir nästa steg, nu har jag gett besked för nästa mandatperiod. Ett steg i taget brukar vara min melodi.

I vintras skakades Socialdemokraterna i Karlstad av interna konflikter, men enligt Lena Melesjö Windahl har det inte haft någon betydelse för hennes beslut att inte kandidera i nästa val.

Socialdemokraterna i Karlstad utser kommunstyrelseordförandekandidat vid representantskapsmöte den 5 december i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista