Stora Ensos platschef Carl-Johan Albinsson förklarar varför företaget måste varsla. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio.

Stor oro efter Stora Ensos varsel

1:44 min

Varslet av 97 anställda på Stora Enso i Skoghall på måndagen är slutet på ett effektiviseringsarbete som inleddes i våras.

– Vi kan göra samma saker med färre befattningar, säger Stora Ensos platschef Carl-Johan Albinsson.

Carl-Johan Albinsson medger att det här inte är bra för Hammarö kommun men han tror att kommunen ändå är väldigt nöjd:

– Vi har en verksamhet som är i frontlinjen och som är i världsklass och som kan fortsätta att effektiviseras. Då tryggar vi vår framtid, säger han.

Det var på måndagen som beskedet om att 34 tjänstemän och 63 arbetare kommer att varslas. Ett besked som de fackliga representanterna mottog med viss skepsis.

– Vi har tagit bort drygt 20 procent på kollektivsidan sedan 2007, nu blir det ytterligare varsel. Det handlar nu inte bara om att färre ska få gå hem utan det handlar lika mycket om att de som blir kvar ska ha drägliga arbetsförhållanden, säger Pappers Peter Östgren som befarar att varslet kommer att slå igenom fullt ut.

– Det här känns inte bra. Bruket har varit vår trygghet, säger Skoghallsbon Katarina Haaster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista