1 av 2
Barbro Persson vid sin rabatt där hon har haft mest problem med myggen i sommar. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
2 av 2
Urban Ledin, miljö och byggchef i Forshaga kommun. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Forshaga

Helikoptern mot myggen i Deje ännu inte använd

1:27 min

Helikoptern som skall bekämpa myggen i Deje har inte använts. Anledningen är att det fallit för lite regn, men den senaste tidens nederbörd innebär nytt hopp för Dejeborna. Men exakt hur mycket regn som måste falla för att helikoptern ska användas är svårt att svara på, menar Urban Ledin, miljö och byggchef i Forshaga kommun.

– Det är svårt att säga i och med att det är ett så stort tillrinningsområde till Klarälven. Vi vet att det tar ungefär tre dygn för vattnet att rinna från Höljes och hit, säger Urban Ledin.

Forshaga kommun har bara tillstånd att använda helikoptern en gång fram till den sista augusti. Trots att det varit förhållandevis lite mygg i Deje i sommar jämfört med tidigare år säger dejebon Barbro Persson att det ändå har varit påfrestande.

– Jag har långarmad jacka, långbyxor och stövlar på mig. När jag plockade jordgubbarna första gången hade jag vantar på mig för att inte bli myggbiten, säger Barbro Persson.

Robert Ojala
robert.ojala@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista