1 av 3
Lars-Olov Zetterqvist med eleverna från Kina som lär sig trycka på Broby Grafiska. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
2 av 3
Från vänster Wictor, ansvarig för de tiotalet eleverna från Kina, Vinuvs, översättare under utbildningen, Lars-Olov "Lollo" Zetterqvist, lärare i tryckteknik, och Ronny Eriksson, tekniskt ansvarig på Broby Grafiska i Sunne. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
3 av 3
Det här är ett exempel på vad eleverna från Kina möter under utbildningen. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Sunne

Broby Grafiska i Sunne siktar på tryckutbildning för kineser

1:29 min

Broby grafiska i Sunne har i snart tre veckor utbildat ett tiotal elever från Kina i tryckteknik. Det är den tyska tillverkaren av tryckpressen som rekommenderat skolan som utbildare eftersom två betydligt större pressar av samma märke levererats till Kina, och det kan öppna en ny utbildningsmarknad för Broby Grafiska i Kina.

Utbildningen kan vara en inkörsport till den kinesiska marknaden där det invsteras kraftigt inom den grafiska branschen, och förhoppningen är att utbildningen i Sunne ska ge ringar på vattnet.

– Kina är ett land där vi kan tänka oss att ge elever praktik, säger Berit Westergren rektor på Broby Grafiska.

När utbildningen är klar i Sunne vidtar det ytterligare tre veckor för eleverna i Tyskland hos tryckpresstillverkaren, sen går färden tillbaks till Shendongprovinsen i Kina, dit läraren Lars-Olv "Lollo" Zetterqvist  och teknikansvarige Ronny eriksson nu fått en inbjudan av sina elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista