Mats Hedlund, koordinator på KBAB. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Korttidsboende blir lösningen för studenter utan boende

"Det är fullt tryck som vanligt"
1:14 min

Nu i slutet av veckan beräknas studentlägenheterna vara slut. Tanken är att istället erbjuda korttidsboende för studenter i vanliga lägenheter där man får dela kök och badrum med en eller fler studenter.

Mats Hedlund, koordinator på KBAB, hoppas kunna hålla bostadsgarantin i år trots ökat antal studenter.

– Det är ju fullt tryck som vanligt. Förre året var det första året gången vi provade det här med reservlägenheter och då löste det sig innan första december. Vi jobbar max för att få ut lägenheterna, sen får vi se nästa vecka om det saknas lägenheter eller om vi har klarat det, säger Mats Hedlund.

Studentbostäderna är för få – det är samtliga bostadsföretag som erbjuder lägenheter till studenter överrens om. KBAB är Karlstads största bostadsbolag och de har under veckan börjat erbjuda reservlägenheter till studenter på grund av brist av lediga lägenheter.

Men till nästa höst kan det bli ändring. KBAB planerar inom en snar framtid bygga nya studentlägenheter med upp till 96 studentplatser.

- Vi tittar nu på att få bygga nya lägenheter enligt ett koncept som heter "vänner hem", som innebär att man delar en lägenhet med en kompis eller någon som flyttar in. Det är två stycken studenter som får dela på en lägenhet på 53 kvadrat. Det vi väntar på är ett startskott att vi kan få börja bygga och förhoppningsvis har vi lägenheterna klara tills nästa hösttermin, säger Mats Hedlund på KBAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".