Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Få studentlägenheter kvar på marknaden

1:26 min

Studenter på Karlstad universitet får kämpa hårt för att få lägenhet till hösten. Eftersom 12 procent fler studenter är antagna till universitet i år ökar även efterfrågan på studentlägenheter.

Josefin Södergren ska till hösten börja på socionomprogrammet och hon har än så länge ingen lägenhet till hösten, trots att hon sökt sen april månad.

– Jag har lagt ut en annons och sökt aktivt själv, säger Josefin Södergren. Jag har ringt olika bostadsföretag och hört efter men det är jättesvårt. I dagsläget vet jag inte vart det kommer leda med lägenhet. Har man ingen bostad och känner ingen så är det ju jättesvårt.

Prime living AB har i dagsläget runt 60 studentbostäder i Karlstad kommun. Jan Severa, VD på på företaget, menar att de sett en fördubbling av antalet bostadssökande studenter i år. Och planen är att bygga fler studentbostäder.

– På varje lägenhet på de här 60 så har vi säkert tre, fyra studenter som vill hyra just nu bara, säger Jan Severa. Det är svårt att se hur mycket kö man har då men det handlar ju om flera hundra i alla fall. Men vi ska bygga fler. Vi är inne i en andra fas där vi håller på att planera upp för en ytterligare produktion och det rör sig om 80 stycken till som ska byggas. Exakt när håller vi precis på att besluta om.

Lisa Wahlström
lisa.wahlstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista