Foto: Valdemar Andersson /SR Örebro.

Degerfors kommun kan köpa Stora Valla

1:47 min

Degerfors kommun kan komma att köpa fotbollsarenan Stora Valla av Degerfors IF. Anledningen är kommunens stira investering i arenan på 25 miljoner, för att Stora Valla ska bli godkänd för spel i Superettan.

– Degerfors IF har sagt i åratal att de vill att kommunen ska ta över arenan, men vi har sagt att vi inte har varit intresserade av det. Men nu är det ett nytt läge, eftersom vi kommer investera så mycket pengar i arenan. Vi måste säkra våra tillgångar där, säger Roland Halvarsson (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors.

Han tar som exempel ett scenario att Degerfors IF skulle sälja den nyupprustade arenan till en privatperson.

– Då har vi investerat 25 miljoner, och det är nu naturligtvis inte hållbart, säger han.

I måndags togs beslutet om att sätta i gång den utbyggnad av Stora Valla som krävs för att den ska vara godkänd för spel i Superettan nästa år. Den befintliga läktaren ska byggas ut med 25 meter och där ska det bli 400 nya sittplatser. Dessutom ska de gamla stolarna bytas ut och ett nytt omklädningsrum byggas, bland annat.

Kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson påpekar att de saker som kommunen har betalat för, det är kommunens egendom. Men de finns ju på den arena som Degerfors IF äger.

Det är problematiskt, det tycker Degerfors IF:s ordförande Torsten Palm.

– Det kan inte vara så att någon investerar 25 miljoner i något objekt och sedan inte ska äga det, utan det är gemensamma intressen. Kommunen äger det och vi ska vara hyresgäst.

I så fall får de betala då för att köpa anläggningen?

– Ja, det är ju en förhandlingsfråga som ska vara klar innan jul. Det är vår målsättning och jag ser inga hinder för det, utan vi kommer komma överens om det där, säger Torsten Palm från Degerfors IF.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson (V) finns det flera tänkbara lösningar, som nu utreds.

– Dels att Degerfors kommun går in som ägare, dels att det bildas ett bolag mellan Degerfors IF och kommunen, eller att det bildas ett bolag med andra intressenter också.

Hur mycket pengar det handlar om vid ett eventuellt köp är oklart, men enligt Roland Halvarsson så är Stora Valla värd ett par miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista