1 av 2
Mattias Jacobsson, Linnea Grahn från Karlstad och Ola Skinnarmo Foto Glenn Mattsing.
2 av 2
Ola Skinnarmo med besättning avbyter sökandet efter Nordenskölds polarfartyg Vega. Foto: Glenn Mattsing.
Värmland

Vegaexpedition avbryts

1:19 min

Ola Skinnarmo har avbrutit sökandet efter Nordensskölds polarfartyg Vega efter en och en halv månads letande. Vega sjönk 1903 utanför Grönlands västkust. Meningen var att lokalisera fartyget, men nu avbryts expeditionen på grund av att undervattenskotern gått sönder.En av deltagarna, Linnea Grahn från Karlstad, tycker ändå att expeditionen varit lyckad.

Upernavik, Grönland, den 14 augusti 2013 – Ola Skinnarmo avbröt igår sökandet efter Adolf Erik Nordenskiölds svenska polarhistoriska stolthet Vega som sjönk 1903 någonstans i Melvillebukten utanför Grönland efter att sökt av enorma 320 miljoner kvadratmeter havsbotten i området.

- Vårt upplägg har fungerat oklanderligt i en mycket besvärlig miljö där vår undervattensrobot (AUV) fått en del stryk. Det var motorproblematik med den som gjorde att vi avbröt, men då var alla potentiella objekt analyserade. Med undervattensroboten har vi kunnat se objekt på botten på ner till 30 centimeter i storlek. Det vi också har kunnat se är tydliga spår av isberg som plöjt fram på botten – vissa ner på 400 meters djup. Isberg är fascinerande och vackra ovan ytan, men med nio tiondelar av dem under ytan kan de lätt ha krossat Vega i sin framfart och kanske är de anledningen till att vi inte hittar henne, säger Ola Skinnarmo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista