Torbjörn Bood, kommunalråd i Grums. Foto: Therese Thorén/Sveriges Radio Värmland.

Grums missnöjt med Karlstads agerande vid akut bostadsbrist

1:28 min

När Karlstads kommun inte fått plats att ta hand om människor med akut bostadsbrist i den egna kommunen har de istället hamnat på Brukshotellet i Grums. Det här upptäcktes förra sommaren och redan då sa Grums kommun att det inte var okej. Trots det har det hänt igen.

– Karlstad som en stor och extremt förmögen kommun borde faktiskt ha både känsla och ansvaret att ta hand om människor som har problem hos sig, precis som vi småkommuner gör. Det är deprimerande, säger Torbjörn Bood (S), kommunalråd i Grums.

Monica Persson, socialdirektör i Karlstad förklarar hur det här kunde hända igen.

– Förra sommaren var det en lite annan situation, då var det en missbrukssituation i Grums som blev ohanterlig. Vi tog naturligtvis hem alla de personerna på en gång och vi kommer göra så nu också, säger Monica Persson.

Enligt Monica Persson ska inga fler personer med akut bostadsbrist hamna i Grums. Torbjörn Bood vill, förutom att situationen löser sig snabbt, att Karlstad ska säga förlåt.

– Det vore ytterst klädsamt om de faktiskt den här gången kunde be om ursäkt för att de håller på med något som uppenbart är beordrade beteenden som går emot allt vad mellankommunal artighet och sed står för, säger Torbjörn Bood.

Men enligt Monica Persson har inte Karlstads kommun några sådana riktlinjer. Hon säger också att hon sedan tidigare påbörjat ett brevsvar till Grums men att det inte hunnit skickats iväg än, och de ska få en ursäkt.

– Ja absolut, det är inga problem. Det är klart att vi är jätteledsna för att vi utsatt Grums för någonting, säger Monica Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista