Mattias Hellberg. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio arkiv.
Fredagsintervjun

Mattias Hellberg om galen Håkanturné och sorgen efter Nymphet Noodlers

20 min

Han pendlar mellan den allra största Allsång på Skansen-publiken och de riktigt små scenerna, och han kastar sig mellan musikgenrerna. Under sommaren har han turnerat med Håkan Hellström, men í helgen kommer Mattias Hellberg hem till Karlstad med sitt eget band för att spela på Café August.

Sommarens höjdpunkt var nog Putte i parken, berättar Mattias i Eftermiddags fredagsintervju.

– Det lossnade lite på Putte i parken, säger Mattias Hellberg om sommarens turnernande med Håkan Hellström.

Att turnera med Håkan är omtumlande, berättar han.

– Det är ett otroligt mottagande från publiken hela tiden, det är helt galet ibland. Det är nog det närmaste Beatleshysteri man får vara med om.

Mattias Hellberg är uppvuxen i Karlstad, och på 1990-talet var han sångare i Nymphet Noodlers. När bandet splittrades var det tungt, minns han.

– Nymphet betydde otroligt mycket för mig. Jag var kanske den som blev ledsnast när jag insåg att vi inte skulle kunna fortsätta, på grund av olika anledningar. Det var ett otroligt kompetent band, med folk som jag tyckte om väldigt mycket.

Sedan dess har Mattias Hellberg dykt upp i en mängd olika konstellationer. Till exempel Nationalteatern, White Moose och The Hellacopters, och han har hörts i sällskap med Martin Hederos, Jaquee, Stefan Sundström. Och nu i sommar har han alltså varit gitarrist i Håkan Hellströms band.

Dessutom har han sitt eget band, The Furheads, som kommer till Karlstad för att spela på Café August på söndag. Han släppte nyligen en ny singel, Wait for the morning, och i september kommer albumet Gurimolla.

Att bandet heter The Furheads, alltså pälshuvudena, hänger ihop med att det finns mycket hår och skägg bland bandmedlemmarna.

– Jag tyckte att det passade. Det bara kom till mig, att det kan vara ett fint namn på bandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista