Ida Berner. Foto: Sara From/Sveriges Radio.

Stamcellstransplantation gjorde Ida fri från MS

1:37 min

Efter ett femtiotal lyckade stamcellstransplantationer vågar nu svenska läkare säga att detta är en ny metod för att bota MS. Ida Berner var den första MS-patienten i Skandinavien som fick testa metoden, efter nio år har hon ingen som helst sjukdomsaktivitet.

– Känns fortfarande som ett mirakel, säger Ida Berner.

Ida Berner var 31 år och arbetade som socialsekreterare i Karlstad när hon fick veta att hon fått den aggressiva varianten av den den neurologiska sjukdomen MS. Eftersom sjukdomen snabbt stegrade med flera skov fick hon kontakt med överläkaren och neurologen Jan Fagius i Uppsala. Han är den förste som försökte hjälpa ms-sjuka med stamcellstransplantation.

– Jag såg ju inte att det fanns nån annan väg att gå. Det var i princip inget annat än huvudet som fungerade, säger Ida Berner.

Sedan 2004 har ett 50-tal har MS-sjuka fått samma behandling som Ida Berner och i de flesta fall har det gett goda resultat. Hela 90 procent av patienterna har inga skov idag. 70 procent av de behandlade har ingen som helst sjukdomsaktivitet.

Det har nu gått nio år sedan Ida Berners transplantation:

– Min läkare har inte sagt att jag är frisk, men han tror att jag är det. Jag säger fortfarande att jag har MS för jag vågar inte säga nåt annat. Men jag hoppas att jag har haft MS och att det aldrig mer kommer tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista