Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Få böter trots nedskräpningslag

1:08 min

Totalt har 21 böter delats ut och två fall polisanmälts i Värmland sedan lagen infördes 2011. Lagen om nedskräpning är inget som i dag prioriteras hos polisen men Johan Ekstam, chef för polisområde syd, tycker ändå att antalet bötfällda bör vara fler.

Det var i juni 2011 som lagen infördes som gav polisen rätt att ge böter åt mindre nedskräpning. Det var först då som polisen kunde bötfälla personer direkt på plats med ett bötesbelopp på 800 kr. Till förseelser hör små mängder skräp, som plastförpackningar och ölburkar.

Den äldre lagen om nedskräpning omfattade grövre brott och en högre straffskala, upp till ett års fängelse. Men trots den nya lagen har få personer bötfällts i Värmland.

- Statistiken är inte så smickrande och den kan bli bättre. Problemen som vi upplever är att när vi ska utfärda ordningsboten måste vi på bar gärning upptäcka medborgaren. Sen uppmanas medborgaren att städa efter sig och det gör dem flesta men det syns inte i statistiken hur många tillsägelser vi gjort, säger Johan Ekstam, Chef för polisormåde syd.

Under första halvåret bötfälldes 13 personer, andra året fem och hittils i år har endast tre böter delats ut.

Har lagen någon funktion?
- Det tycker jag. Vetskapen om att jag begår ett lagbrott och att jag kan bli bötfälld om jag skräpar ner, bara att jag vet om det så är det brottsförebyggande i sig och finns det polis på plats då är det väldigt få som väljer att skräpa ner. Jag tycker vi ligger på en rimlig nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista