Foto: Anders Persson/Sveriges Radio

Inför skolstarten - låt barnen cykla eller gå till skolan

1:37 min

Trafiksäkerheten är ett problem vid våra grundskolor enligt en ny undersökning. I denna har 46 grundskolerektorer i länet besvarat en enkät om trafikmiljön vid skolan och hälften är oroliga för barnens säkerhet. En siffra som var 20 procentenheter lägre i förra årets undersökning.

Johan Sjövall är skolområdeschef i Karlstads kommun:

– Ur ett elev och barnperspektiv är det viktiga för oss att satsa på en attitydförändring vad gäller att skjutsa sina barn till skolan i bil.

Två tredjedelar av de 40 grundskolerektorerna som deltog i undersökningen (gjord av if) anger att det är föräldrar som lämnar sina barn med bil, som utgör den stora risken. En tredjedel anser att kommunen inte gör tillräckligt för säkerheten. En tredjedel av rektorerna har också varit med om en incident vid deras skola.

– Det här är i linje med ett EU- projekt vi drivit i nästan hälften av kommunenes grundskolor där vi lyckats minska biltrafiken med 17 procent, berättar Johan Sjövall.

I och med det här goda resultatet kommer Karlstads kommun att genomföra projektet på alla sina grundskolor.

– Blir det ett en situation där en skola får alldeles för mycket biltrafik, så kommer inte mitt fokus ligga på att bygga bredare vägar, säger Johan Sjövall Karlstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista