Efter debatten om Emma Green Tregaros regnbågsnaglar under VM målade hon om dem till röda. Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix
FRIIDROTT

Idrotten måste fredas från politik enligt Riste

1:00 min

Svenska friidrottsförbundet stoppade höjdhopparen Emma Green Tregaro från att fortsätta sin politiska protest med naglar målade i regnbågens färger under VM. Ett beslut som förbundet fått mycket kritik för. Tomas Riste, ordförande i förbundet och tillika ordförande i Region Värmland, tycker gränsdragningen är svår.

På frågan om det är viktigare att följa internationella friidrottsförbundets regler än att stå upp för mänskliga rättigheter svarar Tomas Riste:

-Budskapet var ett budskap som de allra flesta kan ställa sig bakom, så även jag till hundra procent. Men låt säga att någon har ett buskap som vi tycker är helt förskräckligt, vem ska välja ut vilka som är acceptabla politiska budskap som kan framföras inne på arenan? Det blir rätt komplicerat vill jag nog påstå.

För att kunna ha så stora evenemang som VM måste idrotten fredas från politik, menar Riste.

-Det finns en politisk arena att verka på vid sidan av friidrotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista