1 av 5
Polisen har utökat sin närvaro i Karlstad efter bombhotet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 5
Såhär stänger polisen av de centrala delarna av Karlstad när kungaparet anländer. Grafik: Polisen.
3 av 5
Poliser framför residenset i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
4 av 5
Polisen kommer att utöka avspärrningarna kring torget och residenset. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
5 av 5
Avspärrningarna runt stolarna där bland annat kungaparet ska sitta under festligheterna på Stora torget i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Polisen häver avspärrningarna

Festligheterna kring kungaparets besök i Karlstad och Stora torget i eftermiddag har bombhotats. I ett brev till Nya Wermlands-Tidningen säger sig en grupp ha planerat att placera en kraftig bilbomb utanför residenset. Bomben skulle, enligt hotet, detonera klockan 17 när kungaparet befann sig på torget. Men ingen bomb detonerade och kungen kunde ostörd hålla sitt tacktal till värmlänningarna. Vid 18-tiden meddelade Värmlandspolisen att avspärrningarna i centrala Karlstad hävs.

– Det har tagits nya beslut som gäller bevakningen. Karlstad innerstad är åter öppet för bil - och busstrafik. Bombgruppen, bombhund och helikopter kommer att lämna Karlstad, säger polisens pressinformatör Tommy Lindh.

Men enligt polisen kommer inte bevakningen att upphöra helt.

– Enligt brevet skulle ju bomben detonera klockan 17. Så blev det ju inte och nu gör vi på det här sättet.

Polisen bekräftade tidigare för P4 Värmland att hotbrevet hämtats från NWT:s redaktion och att ett bombhot hade riktats mot kungaparets besök på Stora torget under eftermiddagen. En grupp som sade sig sympatisera med Anders Behring Breivik skriver i brevet på bristfällig engelska att en bomb skulle detonera klockan 17, och att "en död kung och drottning är en bra kung och drottning".

- När det kommer ett sånt här brev måste vi ta det på allvar, säger Rolf Sandberg operativ chef på Värmlandspolisen.

Bombhundsgruppen är på väg till Värmland och avspärrningarna kommer att utökas.

Vågar folk gå till torget och titta?

– Ja, det är ingen fara. Om det är något skulle bomben vara placerad i en bil. Jag tycker man kan gå till torget men det går inte att ta sig in i de centrala delarna med bil på grund av avspärrningarna så det är bättre att gå eller cykla, säger Rolf Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista