Turismen vid Vänerns hamnar kan vara hotad. Foto: Lina Hård/P4 Värmland
VÄRMLAND

Stängning av kanal hotar Vänerturismen

"Båtägarna känner sig stressade"
1:24 min

Sjöfartsverkets beslut om att bara tillåta dagtrafik på Trollhätte kanal kan hota Vänerturismen. Från och med i våras får fritidsbåtar inte trafikera kanalen kvälls- och nattetid, och det gillar inte Dick Netterlid, ordförande för Gästhamnar i Vänern.

- Båtägarna känner sig väldigt stressade när de går upp i älven och har dessa tider att passa, säger han.

Mellan 19.00 och 09.00 får inga fritidsbåtar trafikera Trollhätte kanal. Beslutet togs i våras av Sjöfartsverket och är taget av säkerhetsskäl, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket.

- Kanalen är mycket trång på sina ställen och här har handelsfartygen företräde. De navigerar med ganska små marginaler, så det är i första hand för att förbättra säkerheten för fritidsseglarna, säger han.

Dick Netterlid är orolig för att stängningen av kanalen hotar Vänerturismen. I höst kommer Gästhamnar i Vänern, där Dick är ordförande, att begära ett möte med Sjöfartsverket för att diskutera frågan för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".