Fler asylboenden upphandlas i Värmland

1:05 min

Efter en lugnare sommar räknar nu Migrationsverket med att antalet asylsökanden i Sverige återigen kommer att öka. I Värmland fick Migrationsverket förra året stark kritik från flera kommuner som inte tyckte sig ha fått tillräckligt med information om asylboendena. Ett misstag som inte ska upprepas, enligt områdeschef Berit Heljestrand.

- Självklart hoppas vi kunna infria kommunernas förväntningar på bättre framförhållning, säger hon.

I dagsläget finns ett 40-tal lediga platser på asylboendena runt om i Värmland. Men nu ser Migrationsverket en ökning av antalet asylsökanden, främst på grund av de pågående oroligheterna i Syrien. För att undvika förra årets kaotiska situation där Migrationsverket tvingades söka efter boendeplatser med ljus och lykta har verket gjort en ny upphandling. I nästa vecka blir de klart vilka boenden som får tilldelningsbeslut. Och tack vare upphandlingen hoppas nu Berit Heljestrand att systemet ska fungera bättre.

- Som det var förra året gagnade ingen. Nu får vi bättre marginaler, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista