Gunilla Hammar hoppas på fler frivilliga till Kvinnojourens verksamhet i Filipstad och Storfors. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio.
Filipstad/Storfors

Kvinnojourer kan tvingas stänga på helger och kvällar

Gunilal Hammar: "Vi har fem tappra jourkvinnor"
1:22 min

Behovet av nya aktiva ideella medlemmar är stort på många av länets kvinnojourer. Störst brist är det i Filipstad och Storfors kvinnojour där jourverksamheten på helger och kvällar kan tvingas stängas.

– Får vi ingen mer får vi dra ner på jourtiden, säger Gunilla Hammar på kvinnojouren i Filipstad-Storfors.

I år är det fler kvinnor som söker sig till Kvinnoujouren i Värmland. I Filipstad och Storfors är det stor brist på antalet ideella medlemmar vilket gör situationen besvärlig. Idag är det sammalagt fem frivilliga som är engagerade i jourverksamheten i Filipstad och Storfors och det är inte tillräckligt.

– Det kan ju bli så att en kvinna som söker sig direkt till ett boende här måste söka sig längre bort. Det kan bli svårt för polis och socialtjänst om det inte finns ett skyddat boende nära. Om vi inte blir fler måste vi kanske dra ner ytterligare på jourtiden, säger Gunilla Hammar, jourassistent på kvinnojouren i Filipstad-Storfors.

SKR, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, har idagarna presenterat en lista på de kommuner som behöver fler frivilliga. I just Filisptad och Storfors är behovet stort men verksamheten går runt.

– Vi har fem tappra jourkvinnor som ställer upp, men det är ju inte bra att de ska behöva göra två helger i rad. Men de är pålitliga och än så länge går det runt, säger Gunilla Hammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".