Wanja Lundby Wedin (S), foto: Hedvig Nilsson

Förra LO-basen är vallokomotiv för kyrkovalet

7:40 min

Det nalkas ett val i Sverige, och i veckan har röstkorten sänts ut till alla röstberättigade. Men i hem hamnar de rätt i soptunnan.
- Jag tror det är väldigt många som inte ens vet att det är kyrkoval den 15 september, säger Wanja Lundby-Wedin. Hon är känd för den breda allmänheten som LO:s förra ordförande. Nu är hon socialdemokraternas vallokomotiv för det bortglömda valet.

Idag gästade Wanja Lundby Wedin Värmland, och berättade om vad socialdemokraterna vill med Svenska kyrkan:
- Kyrkan ska ha breda portar, låga tröskar, alla ska känna sig välkomna, troende som sökande, säger Wanja Lundby Wedin (S) och trycker extra hårt på jämställdheten:
- Svenska kyrkan ska inte acceptera att man inte kan jobba ihop med kvinnliga präster.

I förra kyrkovalet deltog endast 12 % av de röstberättigade. Men att det skulle vara en anledning att slopa kyrkovalet helt håller Wanja Lundby Wedin inte med om:
- Det är lågt om man jämför med andra val och vi vill ha upp det, men om man jämför det med folk som väljer företrädare i andra organisationer, då är det inte så lågt. Så man kan inte ta et som intäkt för att man inte ska ha val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista