1 av 3
Tidig kväll och bärplockarna anländer i strid ström. Många av bilarna, även denna, är avställda fordon med körförbud. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Här bor bärplockarna under vistelsen i Lesjöfors. Det är också här de lämnar av alla bär och parkerar sina fordon. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
3 av 3
En av flera bilar med körförbud som kom lastad med bärplockare och bär när P4 Värmland var på besök i Lesjöfors. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Bärplockare åker i bilar med körförbud

Johan Andersson: "Thailändarna har kanske inte riktigt koll"
1:16 min

Utländska bärplockare stationerade i Lesjöfors åker runt i bilar med körförbud. Företaget Parken i Vindeln har nästan 90 fordon - och 34 av dem har körförbud.

- Polisen borde nog ta sig en tur hit, säger en kvinna boende i Lesjöfors.

P4 Värmland var på plats i Lesjöfors igår kväll och kunde se hur en handfull av bilarna kom körande på allmän väg. Ytterligare en handfull bilar med körförbud stod uppställda i närheten.

- Så här ser det ut varje kväll. Plockarna ger sig ut tidigt på morgonen och kommer tillbaka med bären mellan sex och åtta på kvällen, säger en kvinna vi talat med.

Bilarna används av de utländska bärplockare som bor i det som kallas Personalhuset, som även ägs av företaget Parken i Vindeln.

Johan Andersson, är fastighetsförvaltare på Parken i Vindeln och han nekar till att de hyr ut bilar med körförbud:

– De bilarna använder de inte vad jag vet.

Är du säker på det?

– Näh, men det är sagt så. Och det kan bero på missförstånd i och för sig. Dom här thailändarna kanske inte har riktigt koll på vilka bilar som är godkända, säger Johan Andersson.

Varför har ni bilar med körförbud stående där?

– De är ju trasiga och det står ju bilar där som vi väntar på att få besiktningstid till, säger han vidare.

Enligt polisen är det i första hand bilägaren som är ansvarig för att en bil med körförbud inte åker omkring på vägarna. Känner föraren till körförbudet så kan även denne få 1500 kronor i böter.

Anders Carlsson är biträdande chef för länsoperativa avdelningen på Polisen i Värmland:

– Vi kommer självklart att titta närmare på detta. Vi accepterar ju inte att man använder bilar med körförbud i trafik, säger han till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".