Hans Nilsson, VA-ingenjör i Sunne kommun som inte får ordning på det kommunala dricksvattnet i Lysvik. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio
Sunne

Problem med vattnet i Lysvik trots insatser

1:31 min

Det kommer att ta flera år innan Lysviksborna som är anslutna till det kommunala vattennätet får ett vatten som är utan anmärkning. Detta trots att Sunne kommun för flera år sedan borrade ett nytt råvattenintag som skulle lösa problemet med pentaklorfenol i råvattnet.

Problemen med det kommunala vattnet i Lysvik fortsätter. I flera års tid har man hittat spår av pentaklorfenol i dricksvattnet, och man gör det fortfarande, trots åtgärder.  För flera år sedan borrade Sunne kommun ett nytt råvattenintag som skulle lösa problemet. Men förhoppningen på det nya borrhålet, 75 meter från det ursprungliga, gick om intet.

– Vi har problem eftersom det går in sand i det nya råvattenintaget, säger Hans Nilsson, VA-ingenjör i Sunne kommun.

Försök gjordes för tre år sedan med att flytta råvattenintaget men det vattnet innehöll för höga halter av järn och mangan, vilket reningsverket inte klarade av. Nu har det borrats ett nytt hål lite längre ifrån reningsverket, men det lämpar sig inte heller som råvattenkälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista