Idag är såväl Skolinspektion som Barn- och elevombud på plats vid Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.

Skolinspektionen på plats vid Lundsberg

Carina Larsson: "Alla elever har rätt att känna sig trygga"
1:51 min

Skolinspektionen är nu på plats vid Lundsbergs skola för att utreda vad som hände under helgens nollning där två elever skadades.

– Vi besöker skolan för att få en klar bild av vad som hänt, säger Carina Larsson, pressekreterare på Skolinspektionen.

Såväl Skolinspektionen som Barn- och elevombudet (BEO) har personer på plats på Lundsberg i dag, enligt Skolinspektionens pressekreterare Carina Larsson.

Vad är det ni letar efter vid en inspektion?

– Enligt svensk skollag har alla rätt att gå till skolan och vara trygga där. När vi får signaler om att en elev farit illa, kränkts eller kommit till skada behöver vi ta reda på vad det är som hänt. Allt för att kunna ta ställning till om vi ska agera på något sätt, säger Carina Larsson.

Skolinspektionen riktade 2011 skarp kritik mot Lundsberg för pennalism, det vill säga att äldre elever kränkte och misshandlade yngre elever. Granskningen avslutades så sent som i våras, då myndigheten fann att skolan kommit tillrätta med problemen. BEO begärde ekonomisk kompensation för en utsatt elev, vilket skolan också tillmötesgick.

– Det är uppenbart att om man blir skadad i samband med en "nollning" är det inte tecken på att skolan har lyckats fullt ut med sitt arbete med att förebygga kränkningar och skapa en trygg miljö för eleverna. Men innan vi vet närmare vad som hänt behöver vi ta reda på fakta, sägerCarina Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".