Jan Björklund om Lundsberg: "Mycket allvarligt"

1:13 min

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har reagerat över händelsen på Lundsberg.

– Om uppgifterna är riktiga så är det mycket allvarligt, säger utbildningsminister Jan Björklund om den uppmärksammade nollningen på Lundsberg.

Jan Björklund (FP) avböjer att svara på frågan om hur många gånger en enskild skola ska kunna begå övertramp och bryta mot lagar och bestämmelser.

-- Det är Skolinspektionen som gör granskningarna och jag ska lyssna mycket noga på deras slutsatser. Om Skolinspektionen landar i slutsatsen att tillståndet ska dras in, så kommer jag inte att tveka att fatta det beslutet, säger Jan Björklund (FP).

– Vi har nu en pågående utredning som ser över reglerna för riksinternaten. Utredningen är inte färdig men min inriktning är att jag tycker det är konstigt att vi har haft särskillda regler för riksinternatskolorna. Alla andra friskolor har andra regler. Det går nog att hävda att riksinternaten, under mycket lång tid gått i en slags gräddfil när det gäller lagstiftning och ekonomisk ersättning, säger Jan Björklund (FP)

Ibrahim Baylan är socialdemokraternas talesperson i skolpolitiska frågor:

– Om det här stämmer får det faktiskt vara nog. Vi kan inte ha en skolverksamhet där barn kränks på detta vis. Det är ingen allmänmänsklig rättighet att driva skolor, säger han.

Blev du förvånad?

– Ja, därför att det var ju inte så länge sedan vi hade en stor mediadebatt om pennalism på Lundsberg, säger Ibrahim Baylan (S)

Åklagare i fallet är Niclas Wargren och efter förhör kan han konstatera följande:

– Nio är misstänkta. Men efter förhör har vi förstått att två har hanterat strykjärnet mest och då har vi bestämt att de två personersna ska vi börja med att förhöra. Sen får vi se vad de säger och vad som sen händer med utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista