1 av 3
Bara en bråkdel av icke godkända avlopp byts ut, värst är det i Torsby kommun. Foto. Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
2 av 3
Per-Arne Persson 1e miljöinspektör och Torbjörn Almroth förvaltningschef läser rapporten som säger att Torsby kommuns avloppsrunnar byts ut i snigelfart. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
3 av 3
Det är bla hit till sjörna som dom icke godkända avloppen kan ta sig. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Värmland/Torsby

Mängder med gamla enskilda avlopp i Värmland borde bytas ut

"Det är kommande krav, så byt nu"
1:31 min

Trots att det ställs större krav på dom enskilda avloppen så är det dåligt ställt med att byta till godkända avlopp visar en färsk undersökning. Allra sämst på att byta ut de enskilda avloppen är i Torsby kommun där endast 0,4 procent av de 4 500 byttes ut förra året.

Det finns cirka 4 500 enskilda avlopp i torsby kommun, men bara 0,4 procent av dessa förnyas om året, en siffra som skulle behövas öka 15 fallt.

– Det är inte bra säger Torbjörn Almroth förvaltningschef för miljö och bygg i Torsby kommun.

Men Torsby kommun är i gott sällskap, även Hagfors, Eda, Säffle, och Filipstad har dålig förnyelsetakt på enskilda avlopp, mellan 0,4 och 0,8 procent. Det är långt ifrån 5-6 procent vilket krävs av havs och vattenmyndigheten. Bäst på att förnya enskilda avlopp är Forshaga och Munkfors som når upp till kraven enligt undersökningen som gjordes förra året av tre branschorganisationer. Den största kommunen i länet Karlstad med 4000 enskilda avlopp ligger också dåligt till med en förnyelsetakt på 1,7 procent, alltså klart under kraven.

– Det är lika bra att se över sin avloppsanläggning nu säger Per-Arne Persson förste miljöhandläggare i Torsby kommun.

Sammanlagt i länet är cirka 20 000 avlopp inte godkända enligt naturvårdsverkets normer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".