Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.

Lundsbergs skola stängs

Generaldirektör Ann-Marie Begler: "Stora svårigheter för skolan"
0:57 min

Skolinspektionen har beslutat att tillfälligt stänga Lundsbergs skola efter helgens misshandel. Skolinspektionen ställer samtidigt krav på en rad åtgärder som Stiftelsens Lundsbergs skola måste vidta. Orsaken till stängningen är att elevernas trygghet och studiero inte kunnat säkras.

Den utredning som Skolinspektionens utredning har gjort visar att händelserna har en tydlig koppling till de informella regelsystem som sedan lång tid tillbaka funnits på skolan, och som Skolinspektionen vid ett flertal tillfällen har krävt att Stiftelsen Lundsbergs skola åtgärdar.

Och det är mot bakgrund av detta som som Skolinspektionen bedömmer att stiftelsen inte har vidtagit de åtgärder som krävs för att förhindra kränkande behandling samt för att tillförsäkra eleverna trygghet och studiero. Skolinspektionen uppmanar också regeringen att stoppa statsbidraget till skolan.

"Skolinspektionen har därför idag fattat beslut om tillfälligt verksamhetsförbud för stiftelsen, vilket innebär att Lundsbergs skola stängs från och med i morgon, den 29 augusti 2013. Förbudet får gälla högst sex månader", står det att läsa i beslutet.

– Med hänsyn till elevernas hälsa och säkerhet samt den omständigheten att majoriteten av eleverna tillbringar hela dygnet på skolan och dess elevhem är det nödvändigt att tills vidare förbjuda Stiftelsen Lundsbergs skola att bedriva verksamheten vid Lundsbergs skola. Utsatta elever på en internatskola är i en extra svår situation, eftersom de inte kan gå hem och den direkta kontakten med föräldrar och andra utanför skolan är begränsad, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör, Skolinspektionen, i ett pressmeddelande.

– Händelsen är av mycket allvarlig karaktär och visar att stiftelsen inte har förmått att genomföra den förändring som man tidigare åtagit sig, säger Ann-Marie Begler.

Skolinspektionen kräver nu att stiftelsen som ansvarar för skolan vidtar en rad åtgärder. Om stiftelsen, på ett mycket trovärdigt sätt, åtgärdar bristerna och elevernas säkerhet kan garanteras kan Skolinspektionen besluta att skolan får öppnas igen. Om inte kommer Skolinspektionen att återkalla stiftelsens rätt att bedriva skola.

Stiftelsen kan överklaga dagens beslut, men det gäller fram till dess att man får ett avgörande i domstol.

Det är nu elevernas hemkommuners skyldighet att erbjuda de berörda eleverna utbildning i en kommunal skola. 200 elever berörs av beslutet. Storfors kommun har en elev på Lundsberg.

Att skolinspektionen stänger en skola på detta vis är mycket ovanligt. Åtgärden har bara vidtagits en gång tidigare.

Fråga

Här är bakgrunden till dagens beslut att stänga skolan

Alla publiceringar om Lundsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".