1 av 2
Anna Fredholm, ordförande för Lärarnas studentförening på Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
2 av 2
Joakim Hogen, Lisa Knutsen och Johnny Johansson på Karlstad studentkår. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio

Karlstads universitetet välkomnar nya studenter

2:25 min

Nu pågår på Karlstads universitet välkomstveckor för de nya studenterna. Bland annat hålls stora välkomstmöten i Aula Magna och en informationsmässa utanför. Allt avrundas med en stor fest. Förmiddagsradion besökte universitetet och pratade bland annat nollning.

I hallen på andra våningen intill universitetets huvudentré, aula och bibliotek pågick under onsdagen en informationsmässa för nya studenter. Där hade studentkåren samlat organisationer och föreningar som de tyckte studenter borde träffa. Där fanns, utöver representanter från kåren, bland annat fackförbund, RFSU, Karlstadsbuss, IF Göta och en optiker (!).

– Det är väldigt spännande, intensivt och jättekul att träffa så många nya studenter, säger kårens ordförande Johnny Johansson. Vi försöker synas på så många platser som möjligt så att vi kan möta studenter.

Viktigaste frågan för kåren i år studentinflytande.

– Vi har tänkt driva frågan om kursutvärderingar, säger Johnny Johansson.

Runt om i Karlstad ser man i dagarna nollningsevenemang där de nya studenterna under festliga former välkomnas i gemenskapen. Nollning kan ibland, spåra ur men Lisa Knutsen, medlemsansvarig på Karlstad studentkår, tror att risken för det är liten i Karlstad.

– Vi jobbar nära föreningarna som arrangerar nollning, säger Lisa Knutsen. Vi har en fadderutbildning där vi går igenom vad som är viktigt att tänka på: att man ska ta hand om varandra, att man ska ha roligt, och vi pratar mycket om alkohol. Våra nollningar är lugna, sansade och roliga i stora drag.

Anna Fredholm är ordförande för lärarstudenternas förening Läsk och även hon tycker att deras nollning är utan avarter.

– Vi står för gemenskap och att det ska vara roligt, säger Anna Fredholm. Meningen är att man ska känna sig välkommen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista