Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.
Lundsberg

"Nollningen" var inget misstag

Enligt många med anknytning till Lundsberg skulle händelsen i helgen då två Lundsbergselever skadades i samband med "nollning" vara ett misstag. Skolinspektionens intervjuer med internat-chefen och elever ger dock en helt annan bild.

Skolverket skriver följande i sitt underlag för beslut:

Första lördagen efter höstterminens start hålls enligt tradition ett disco i ett av elevhemmen, vilket innebär att ett sådant disco detta år hölls lördagen den 24 augusti 2013. Elever från elevhemmet Gransäter ansvarade för att organisera discot och gick enligt traditionen runt till nya elever på samtliga elevhem för att bjuda in dem till discot, och så skedde även denna lördag.

Nya elever vid elevhemmet Björke uppmanades denna kväll att gå upp till sina rum och dra ner rullgardinen. Denna uppmaning kom från några äldre elever. De yngre eleverna gjorde som de blivit uppmanade och därefter började de äldre eleverna gå runt och uppsöka de yngre eleverna på deras rum.

Enligt de intervjuade eleverna så öppnade sex till nio av de äldre eleverna från såväl Björke som Gransäter dörren till rummet där två av de yngre eleverna befann sig. De äldre eleverna släckte lampan och ombad de yngre eleverna att lägga sig på golvet på magen. Den ena av eleverna fick en ögonbindel för ögonen. De äldre eleverna anklagade de yngre för att de hade talat nedsättande om Gransäters elevhem och som straff för detta så skulle de brännmärkas med bokstaven B för Björke. De äldre eleverna tog fram ett strykjärn som de kopplade in i väggen och vek upp skjortorna på de yngre eleverna. De äldre eleverna höll det nu uppvärmda strykjärnet mot ryggen på den ena av de yngre eleverna. Den yngre eleven skrek till, och då lyfte de äldre eleverna strykjärnet från ryggen. Sedan skulle samma ritual genomföras på den andra yngre eleven, men då räckte inte sladden, och sladden till strykjärnet drogs ur av de äldre eleverna. Ånga droppade ner på den andra yngre elevens rygg och därefter höll de äldre eleverna strykjärnet, som då hade svalnat något, mot den andra elevens rygg. När även denna elev skrek till, så tog de äldre elevema bort strykjärnet. Efter att detta var genomfört sa de äldre eleverna "Välkomna till Strömbro ikväll". Därefter gick de äldre eleverna ut, med avsikt att besöka andra yngre elever på deras rum.

Med anledning av händelserna fick en av de yngre eleverna uppsöka sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".