Idag är såväl Skolinspektion som Barn- och elevombud på plats vid Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.
Lundsberg

Lundsbergs rektor får sparken

1:51 min

Lundsbergs rektor får sparken och hela styrelsen ställer sina platser till förfogande, säger Peder Hagen, suppleant i skolans styrelse till Ekot.

 

Styrelsen för Lundsbergs skola tog under kvällen beslutet att ställa sina platser till förfogande eftersom de ser skolinspektionens beslut om att stänga skolan från och med i morgon som ett misslyckande och att det behövs få in nya personer.

Styrelsen sitter dock kvar tills de nya tar vid, det berättar Peder Hagen i styrelsen för Lundsbergs skola för Ekot. Enligt Hagen var också styrelsens sista beslut att entlediga rektorn.

– Vi har haft ett långt styrelsemöte i kväll där vi analyserat Skolinspektionens beslut att stänga skolan. Vi har uppfattat att vi måste vidta kraftfulla åtgärder från styrelsens sida. Den naturligaste åtgärden har då varit att entlediga rektorn med omedelbar verkan, säger Ulf Rehnmark, styrelseledamot i Lundsbergs stiftelse, till SVT.

Med en dags varsel tvingas anrika Lundsberg slå igen portarna - sannolikt för gott. Lärare och elever på skolan har tagit emot beskedet med bestörtning.

Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg är kritisk mot Skolinspektionens beslut och anser att skolan varit väldigt tydlig med vad som gällde inför terminstarten. Bland annat höll man samtal med personal och elevrådsrepresentanter om att ingen form av kränkningar fick äga rum.

– Jag tycker att vi vidtog väldigt tydliga åtgärder om vad som var tillåtet och inte, säger han. 

Han menar att det som hänt är "otroligt olyckligt och drabbar skolan väldigt hårt". 

– Jag är högste chef. Jag har ett ansvar att tillse att alla elever har en trygg studiemiljö, så jag måste givetvis titta över hur det här har kunnat hända. Jag kan inte skylla på någon annan.

– Det här blir nästintill kollektiv bestraffning, säger Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg till TT.

Styrelsen för stiftelsen Lundsbergs skola har haft en del att prata om i dag.

– Det är ett fruktansvärt beslut, säger styrelseledamoten Kajsa von Geijer.

Kajsa von Geijer beskriver för den församlade pressen hur eleverna tagit emot dagens besked.

– De är helt nedbrutna och ni har själva sett hur de gråtit och vilken chockreaktion som spridit sig, säger hon.

– Våra elever ska känna sig trygga på skolan och vi kommer att göra allt för att säkerställa att vi kan återuppta verksamheten på Lundsbergs skola.

Vad händer med eleverna nu?

– Eleverna är på sina elevhem och får hjälp och stöd där. Föräldrarna har informerats om att beslutet har tagits. Eleverna kommer att åka hem imorgon. Vi har personal på plats i elevhemmen för att hälpa eleverna och sen väntar hemresa imorron.

Vad händer med personalen?

– De jobbar vidare som vanligt, säger Kajsa von Geijer.

Vad gör det här för Lundsbergs rykte?

– Det är klart att det är ett oerhört nederlag för oss som skola, säger Kajsa von Geijer.

Nu öppnar andra riksinternat för att ta emot elever från Lundsbergs skola. Grennaskolan kan ta emot närmare 70 elever med kort varsel.

– Vi har flera elevhem som står tomma. Grennaskolan har fått en mängd förfrågningar från oroliga föräldrar som har barn på Lundsberg, säger skolchefen Mats Almlöw till P4 Jönköping.

En 18-åring man har delgivits misstanke för inblandning i helgens misshandel på Lundsberg. Han misstänks ha varit drivande när två yngre elever brändes med strykjärn. 

Alla publiceringar om Lundsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista