Majed Hammami. Foto: Hedvig Nilsson

Majed vill starta insamling för Syriens barn

"Dom är förtvivlade, oroliga, rädda"
5:26 min

Världen håller andan just nu. Man väntar på besked om och när USA kommer ingripa i inbördeskriget i Syrien som kulminerat med en fruktansvärd gasattack mot civila. USA talar om vedergällning och ett ingripande kan komma när som helst.

Majed Hammami jobbar som etableringslots i Värmland, och kommer i sitt arbete i kontakt med många syrianska flyktingar:

Majed Hammami kom själv till Sverige från Syrien som 10-åring, för 26 år sedan. Han har många släktingar kvar i det krigsdrabbade landet:
- Varje gång jag pratar med dem på telefon är de rädda, de vet inte om de lever dagen efter, så de säger "passa på nu att säga vad du vill säga för vi vet inte om vi är kvar i morgon".

Många syrianer lever i stora flyktingläger, där förhållanden är så omänskliga att en del valt att åka tillbaka till kriget. Nu vill Majed Hammami starta en insamling till förmån för Syriens barn.

Inbördeskriget i Syrien har pågått i 2,5 år. Exilsyrianer har länge efterlyst ett ingripande i konflikten. Men att det nu kan vara nära förestående är ingenting som lugnar Majed:
- Jag är otroligt rädd och orolig. Oavsett om de ingriper eller inte kommer civila drabbas. Oavsett hur detta slutar är det katastrof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".