Staffan Hörnberg fick sent igår kväll lämna posten som rektor för Lundsbergs skola. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Lundsberg/Storfors

Sparkade rektorns försvarstal

Lundsbergs sparkade rektor Staffan Hörnberg hävdar att skolan utsatts för en förföljelse som saknar motstycke. I ett brev på Facebook, författat tidigt imorse, skriver han bland annat:

"Agerandet visar på en oförmåga att sätta sig in i de emotionella/psykologiska effekter detta innebär för elever och personal som i alla stycken har agerat oklanderligt."

Enligt den nu avsatte rektorn Staffan Hörnberg har skolan tagit all kritik som riktats mot den på allvar och att man har gjort en heroisk insats för att tillrättalägga alla de brister som påtalats. Han understryker också att alla former av nollningar eller invigningsriter är förbjudna på Lundsberg.

I Skolinspektionens underlag för beslut redogörs också för en nollning en som kallas "ubåten":

"De yngre eleverna uppger att de förväntade sig att bli utsatta för "ubåten", vilket innebär att den utsatte eleven i förekommande fall får lägga sig på rygg med ett rör i munnen, blir ombedd att "stänga alla luckor", vatten hälls ner i röret och när den utsatte eleven får vatten i munnen får denne höra att "du stängde inte alla luckor". Anledningen till att de förväntade sig att bli utsatta för detta var att deras husfar tidigare nämnt att sådana lekar är vanligt förekommande samt att "ubåten" är en lek som enligt eleverna godkänts av skolan och som husfar visste om"

Staffan Hörnberg kommenterar detta på följande sätt på Facebook:

"Jag känner stor besvikelse och indignation att det görs gällande i media att jag skulle ha varit informerad och godkänt en nollning som kallas ubåten på Lundsberg. Påståendet är kränkande och det rör sig om rent förtal. Låt er inte förledas av denna anklagelse som bidrar till att skapa en förvirring och osäkerhet."

Att Skolinspektionen valde att inte ge skolan någon förhandsinfomration har också väckt den f d rektorns ilska:

"Skolinspektionens beslut presenterades under triumfliknande former i direktsändning på webben vilket utlöste en våldsams känsloreaktioner bland våra elever och personal som inte är försvarbar. Skolan hade inte fått någon förhandsinformation om det drastiska beslut som presenterades vilket ledde till förödande effekter för elever. personal och ledning. Jag ställer mig frågande till vilket värdegrundsperspektiv som styr SI:s eget agerande. Lever de som de lär?"

Alla publiceringar om Lundsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista