De skapar strategin för Värmlands framtid

14 min

Region Värmlands arbete med att ta fram en strategi för vad länet ska satsa på i framtiden pågår för fullt. De har samlat näringsliv, institutioner och helt vanliga värmlänningar för att prata om Värmlands framtid. Ann Otto Nemes, chef för Enheten för regional tillväxt, och Hedvig Bergenheim, kommunikationschef på Region Värmland, besökte förmiddagsradion idag och berättade om arbetet.

– Värmlandsstrategin är en strategi för Värmlands utveckling, likväl som ett företag har en affärsplan, säger Ann Otto Nemes.

När Region Värmland samlar in åsikter är det många som pratar om infrasrukturen och möjligheterna att ta sig till Stockholm, Göteborg och Oslo på ett enkelt sätt.

– Man pratar också om hur man ska få till kompetensförsörjning, säger Ann Otto. Hur ska vi kunna se till att den offentliga sektorn har rätt personal på rätt plats, och även i näringslivet? Men frågorna är många och det finns väldigt många intressen som handlar om Värmlandsstrategin.

I en undersökning som gjordes 2011 om hur Värmland uppfattas konstaterades att vi uppfattas som positiva, sympatiska och välkomnande. På minussidan fanns omoderna, utan storstadspuls och utan utbildning och forskning av högsta klass.

– Det första de svarade att de kom att tänka på om Värmland var "skog", säger Hedvig Bergenheim.

På P4 Värmlands mail och Facebooksida kom gott om åsikter in om Värmlands framtida strategi under förmiddagen. Nedan följer några av dem:

Micke skriver apropå nedläggning av bankkontor och bensinstationer: "Att vända på utvecklingen är naturligtvis viktigt och jag tror att så länge jobben försvinner så minskar servicen i samma takt och därmed viljan/möjligheten att bo kvar."

Eva önskar bättre infrastruktur: "(...) bygg ut gång och cyckelvägarna..så kommer fler att vilja bo och skaffa sig barn här."

Gunnar skriver: "Öppna oss med samarbete österut. Genom gränsöverskridande samarbete inom sjukvård, näringslivet, föreningslivet och kulturen etc. Alla blir vinnare på det."

Maria skriver om öppenhet: "Vi borde kunna se människor för vem de är och inget annat. Ge våra ungdomar jobb och se till att invandrarna lär sig vårt språk så de också så småningom kan ta ett jobb."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista