1 av 2
Son och far, Fred och Johan Berntson. Foto: Björn Söderholm/Sveriges Radio.
2 av 2
Eleverna uttrycker vad de känner för sin skola. Foto: Björn Söderholm/Sveriges Radio.
Lundsberg

Fred: "Jag vill inte lämna den här skolan"

Fred Berntson: "Jag trivs så bra på den här skolan"
10 min

Dagen efter beskedet att Lundsbergs skola ska stängas är det full aktivitet i området runt skolan. Flera bussar med destination till bland annat Stockholm och Göteborg fylls med elever på väg mot hemmet och förmodligen en ny skola.

– Men vissa väljer att stanna kvar eftersom de inte vet vart de ska ta vägen, säger andraårseleven Fred Berntson.

17-årige Fred Berntson är ledsen över det som hänt och han är lite osäker på vad som händer nu. Han kommer från Danderyd och förmodligen är det där han hamnar nu.

– Om det inte finns något hopp alls så ska jag väl börja på ett gymnasium i Danderyd eller gå på en annan internatskola, i värsta fall. Men antagligen börjar jag på en skola där mina kompisar går hemmavid.

Hur känner du inför det?

– Det är inte kul alls. Jag trivs så bra på den här skolan, jag skulle aldrig vilja lämna den, säger Fred Berntson.

Freds pappa Johan Berntson anlände till skolan idag för att försöka stödja och hjälpa sin son:

– Det är ju inte alla som kommer hem till en skola i Danderyd. Det är många som kommer ut på landet och som har lämnat en skola där för några år sedan. Det kanske finns de som har synpunkter på det och då undrar folk en massa om misshandel och invigningsritualer. Ritualer finns ju överallt. Jag tror att vissa kommer att få det jobbigt när de kommer hem till sina gamla skolor igen, säger han.

– Det är svårt som förälder. Man känner sig fullkomligt maktlös inför det här. Det känns som ett statligt övergrepp, en politisk intervention, man vet inte hur man ska hantera detta. Man vill ju bara berätta sin historia. Här försigår så många bra saker, inte bara dåliga som svenska folket får läsa om hela tiden. Bara att få säga några ord här känns bra, säger Johan Berntson.

Alla publiceringar om Lundsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".