Christina Gullberg som är rektor på Hammarlundens skola ser allvarligt på händelsen. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Felaktigt anklagade för mobbning

1:33 min

Mer mobbning och hot har utbrytit på Hammarlundens skola i Hammarö. Ovisheten om vem som står bakom nätmobbningen som inträffade för mer än en vecka sen har resulterat i flera elever pekats ut som den skyldige.

Sju föräldrar har polisanmält händelsen som inträffade för mer än en vecka sen där sju flickor i 15 årsåldern blev uthängda på nätet. Anmälan handlar om grovt sexistiskt förtal och utredningen är i full gång med förhör av de inblandade.

Men eleverna har enda sen händelsen anklagat flera elever för att vara den som stått bakom skvallerbloggen och facebooksidan. Jag fick chansen att prata med två flickor som fallit offer för anklagelserna.

- Jag står för vad jag tycker och säger vad jag tycker. Jag är väldigt bra på att uttrycka mig i skrift och sådära.. och bloggen var välskriven så folk tror att det var jag på grund av det.

Det var i måndags som en av eleverna på hammarlundsskolan blev utpekad av sina klasskamrat som den som skrivit skvallerbloggen. I samma veva pekades en till elev ut och sen dess har brev och kommentarer på internet eskalerat till mordhot.

- Det är väldigt tufft för det känns verkligen som att folk har fått fel uppfattning om en. Och sen när man verkligen inte har gjort någonting och så ska alla gå runt och tro det och säga det till alla andra. Jag är mest förvånad att det kan sprida sig så for, saker som inte stämmer.

Christina Gullberg är rektor på Hammarlundens skolan och hon ser allvarligt på händelsen som inträffat.

- Det är ingen trevligt situation att sita i som rektor för vi vill fokusera på det som är skolans uppdrag. Allting händer ju inte i  skolan utan mycket av det händer på fritiden men det bli vi i skolan som ändå får hantera det.

Händelsen har polisanmälts och nu är det upp till polisen huruvida man vill gå vidare med anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista