1 av 2
Vid branden utvecklas svart, kraftig rök. Foto: Lina Hård/Sveriges Radio.
2 av 2
Sjukhusintendent Jan Söderholm. Foto: Hedvig Nilsson

Sjukhusintendenten om brandens konsekvenser för Centralsjukhuset

4:20 min

- Till veckan är vi i full drift igen.
Det säger sjukhusintendent Jan Söderholm till P4 Värmland efter morgonens våldsamma brand i ett bygge på Centralsjukhuset i Karlstad.

Under branden, som kunde släckas relativt snabbt, utrymdes det nya operationshuset som ligger granne med nybygget av en operationsavdelning. Dessutom evakuerades fyra avdelningar på sjukhuset. Två byggarbetare fördes till akuten efter att ha andats in brandrök.

Det var isoleringen, bestående av frigolit som fattade eld under monteringsarbetet. Denna typ av konstruktion är till skillnad från mineralull brandfarlig, men någon förändring av byggsättet kommer branden troligen inte innebära, säger Jan Söderholm:
- Det är bra byggmaterial men när det brinner så brinner det snabbt och skapar stark värme. Jag tror nog att man kommer att fortsätta, för när man väl har byggt in det finns inte det problemet, säger Jan Söderholm.

Några planerade operationer kommer inte att ställas in pga branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista