Regeringens utredare i vargfrågan, Peter Egardt. Foto: Scanpix
Värmland

Nytt fokus i vargfrågan - EU prioriterar människan

Gunnar Glöersen: "Det är ett steg i rätt riktning"
1:29 min

"Social bärkraft" istället för "ekologisk bärkraft" är det det som nu prioriteras av EU-kommissionen. Det beskedet lämnade kommissionens Andras Demeter under en pågående kongress i Köpenhamn på onsdagen. Beskedet lämnades under en workshop om rovdjursförvaltningen och har nu fått Jägareförbundet att hoppas på en kursändring. Regeringens utredare i vargfrågan, Peter Egardt, drar dock inga stora växlar.

– Om detta hade varit en ny politik från EU-kommisionemn hade det varit överraskande, men det är en enskild tjänsteman som uttalat sig. Jag tror inte man ska ta detta på allt för stort allvar, säger han.

Nej, det finns kanske ingen anledning att jubla för bland andra Svenska Jägarförbundet och andra organisationer som vill se en annan rovdjurspolitik. Men Jägareförbundets rovdjursansvarige, Gunnar Glöersen, tycker ändå att uttalande ska ses som ett steg i rätt riktning.

– Ser det som att EU-kommissionen åtminstone har en viljeinriktning att försöka hitta lösningar som innebär att man inkluderar människor. Jag tror inte att frågan har funnit sin lösning och de kommer att säga att ni får göra vad ni vill i Sverige när det gäller vargförvaltningen. Men, det är positivt att EU-kommissionen ändå visar en viljeinriktning som tyder på att man förstår problemet, säger Glöersen.

-- Ett mycket välkommet besked inför fredagens hearing om vargkommitténs slutbetänkande och inte minst inför regeringens fortsatta arbete med rovdjurspropositionen. Vi hoppas nu också att EU-kommissionen koncentrerar sig på social bärkraft i det fortsatta rovdjursarbetet, säger förbundets generalsekreterare Bo Sköld, till tidningen Svensk Jakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".