Bricken Åkerblom säljer Smultronstället. Foto Malin Björk P4 Värmland Sveriges Radio

Barnklädesdesigner säljer Smultronstället - vid 77

Bricken Åkerblom: "Någonting får det bli - jag kan inte sitta stilla"
13 min

Numera säljs hennes Brikå Modeller som vintage på nätet - men kläderna har också gått att finna på barnklädesbutiken Smultronstället i Karlstad. Vid 77 års ålder säljer Bricken Åkerblom nu sin butik - men pension blir det inte tal om.

Bricken Åkerblom tycker inte att regeringens förslag att jobba till 75 års ålder är så dumt. Men hon menar samtidigt att det är ju om man orkar och finner lust till det. Själv är hon 77 år och ska nu lite motvilligt sälja sin butik Smultronstället.

Tillsammans med sin 71-åriga lillasyster Birgitta driver hon sedan 1998 Smultronstället i Karlstad. Butiken säljer barnkläder. Men Bricken har sedan 1950-talet jobbat med kläder. Då var hon i tjugoårsåldern och designade damkläder på olika fabriker i Säffle och Åmål.

Men på sextiotalet gick det dåligt för damkonfektionen i regionen och många fabriker lades ner och Bricken blev utan arbete. Då passade hon på att anställa några av de duktiga sömmerskorna som också blev av med sitt jobb.

- Ja, jag öppnade Brikå Modeller då, själv så designade jag modellerna som jag själv sedan åkte land och rike runt och sålde till diverse butiker och varuhus, berättar Bricken.

1980 la hon ner tillverkligen av sina egna modeller och koncentrerade sig enbart på sin butik.

Nu lämnar systrarna över nyckelknippan till nya ägare och systrarna ska, kan vi andra tycka, äntligen gå i pension. Men Bricken ser inte fram emot det.

--Nej jag känner mig som hundra år, säger hon.

Men en sak är säker att stilla kommer hon inte att sitta, för Bricken har massor av projekt och idéer på gång. Det gäller bara för henne att bestämma sig för vad hon ska göra. För att arbeta har hon alltid älskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".