Det ska bli dyrare att ansluta sitt hus till de kommunala VA-ledningarna på Hammarö. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Hammarö

Avgiftshöjning för vatten och avlopp på Hammarö onödig

Göran Stålfors: "Man har inte tittat på ny, billig teknik"
1:30 min

Hammarö kommun vill höja avgiften med 52 procent för husägare som vill ansluta till kommunala vatten- och avloppsledningar. Östra Hammarö vatten- och avloppsförenings ordförande anser att de som utrett frågan har missat att titta ordentligt på möjligheten att använda ny, billigare teknik.

- Isoterm kostar en tredjedel jämfört med traditionella metoder, säger Göran Stålfors, ordförande i östra Hammarö Vatten- och avloppsförening.

Isoterm-metoden innebär att rören grävs ner bara 30 centimeter under jord eller läggs ovanpå berg och täcks över. Man slipper alltså dyra sprängningar och kostnaden blir en tredjedel så stor och den pump som får villans avloppsvatten att föras ut i övriga nätet kostar bara 100 kronor om året att driva. Metoden har använts i Norge i 40 år och har nu kommit till flera svenska städer, bland annat Leksand, Sundsvall, Västervik och Göteborg.

Leif Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Hammarö, säger att flera olika metoder kan komma att användas när nya rör ska läggas. Den stora höjningen av husägarnas avgift sker för att man ska slippa använda skattepengar för att betala utbyggnaden av ledningsnätet. Man vill heller inte höja konsumtionsavgiften för alla.

- Det skulle kännas orättvist, säger han.

Göran Stålfors, ordförande i Östra Hammarö Vatten- och avloppsförening hoppas att beslutet inte går igenom den 9 sepetember i kommunfullmäktige. Han ser hellre att man tar en ny vända med alternativa metoder för att på så sätt få ner storleken på avgiften för ny VA-installation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".