Hans Bäckfalk, Prostatacancerföreningens ordförande i Värmland. Foto: Hedvig Nilsson

Sveriges vanligaste cancerform uppmärksammas i september

7:28 min

I september drar Proliv Wermlandia igång en stor kampanj om prostatacancer i Värmland. Prostatacancer är inte bara Sveriges manligaste cancerform, utan också den vanligaste. Nästan 10 000 svenska män fick diagnosen förra året. Men få är öppna med sin sjukdom, berättar prostatacancerföreningens ordförande, själv drabbad.
- På något sätt så skäms man fortfarande för att prata om det, säger Hans Bäckfalk.

Enligt Hans Bäckfalk finns det mycket kvar att göra när det gäller prostatacancer i Sverige. Han efterlyser en allmän screening med PSA-prov, för att sjukdomen ska upptäckas i tid.

Själv fick han diagnosen i december förra året. Han hade då länge tjatat om att få göra ett PSA-prov på sin vårdcentral, men nekats.
- När jag äntligen fick det var det försent. Då visade den ett oerhört högt värde och min cancer elakartad, berättar Hans Bäckfalk.
- Jag är oerhört besviken, och jag har förstått att det är många med mig som har samma problem. Man måste tjata och argumentera.

Hans Bäckfalk önskar att fler män vore öppna med att de har sjukdomen:
- Om det vore så väl skulle fler stå på barrikaderna och kämpa för bättre vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista