VÄRMLAND

Styrelsen för Lundsberg riskerar stämning

Styrelsemedlemmarna för Lundsbergs skola kan komma att bli personligt ansvariga och skadeståndsskyldiga för den nollning där två elever brändes med ett strykjärn.

Dagens Nyheter skriver idag att länsstyrelsen i Dalarna har inlett en granskning av stiftelsen som driver skolan. Thomas Winberg, jurist på länsstyrelsen, säger att tillsynsmyndigheten ska ingripa om det kan antas att stiftelsen inte skött sitt uppdrag enligt stiftelseförordnandet. I det här fallet ska stiftelsen bedriva internatskola på Lundsberg och beslutet som Skolinspektionen fattat innebär att man inte kan det, säger han.

Medlemmarna i styrelsen kan också komma att bli skadeståndsskyldiga.

-Det finns bestämmelser om skadestånd i femte paragrafen. En styrelseledamöt eller förvaltare som vid fullgörandet av sitt uppdrag av uppsåt eller oaktsamhet orsakar skada för stiftelsen ska ersätta skadan, säger Thomas Winberg till Dagens Nyheter.

Skolan omsätter cirka 67 miljoner kronor om året, enligt senaste årsredovisningen, där statsbidrag och den kommunala skolpengen är de största inkomstkällorna. Pengar som försvinner i samband med en stängning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".