Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.

Rättegången mot Värmlands finans startar i dag

1:10 min

I dag startar den stora rättegången mot Värmlands finans i Värmlands tingsrätt. Förundersökningen är på 8000 sidor och rättegången väntas pågår i ett 20-tal dagar. Åtta personer är åtalade på totalt 17 punkter.

Den var den 15 maj 2012 som polisen i Värmland genomförde en riktad insats mot ekonomisk brottslighet med hjälp av polismyndigheten i Örebro, polisens nationella insatsstyrka, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Kronofogdemyndigheten samt Aktionsgruppen Bergslagen. Totalt deltog runt 150 personer i razzian på 25 olika adresser i Karlstad, däribland Värmlands Finans kontor och Hells Angels klubblokal i Härtzöga. Det är en härva av transaktioner, betalningsflöden fram och tillbaska, försvunna miljoner, tömda bolag och osanna fakturor som ska redas upp.

- Ett flertal personer har använt bolaget för att på olika sätt tillskansa sig pengar, berättar Jan Tibbling är en av två åklagare i rättegången mot Värmlands finans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista