Magnus Nygren dagen innan avresan till NHL-äventyret med Montreal Canadiens. Foto: Mats Fagerström/Sveriges Radio.
NHL

Dags för avresa för Magnus Nygren

1:18 min

Idag sätter sig hårdskjutande tidigare Färjestadsbacken Magnus Nygren på planet till Montreal i jakten på att ta sig en plats i det klassiska NHL-laget i Kanada. Ett äventyr som börjar med rookiecamp innan det är det dags för klubbens stora träningsläger innan han vet om det blir NHL eller AHL.

Efter en tid i Färjestads juniorverksamhet inledde Magnus Nygren seniorkarriären med  spel i Division 1 klubben Skåre BK. Under säsongen 2009/10 blev han utlånad till det allsvenska ishockeylaget Mora IK.

Inför säsongen 2010/11 lånades Nygren ut till Bofors IK. Efter 35 spelade matcher i Bofors blev Nygren uppkallad till Färjestads A-trupp då laget var rikligt skadedrabbat. Säsongen i Färjestad blev lyckad och Nygren var med och vann SM-guld.

I NHL Entry Draft samma år valdes Nygren som nummer 113 av Montreal Canadiens dit alltså nu kosan styrs för att antingen ta sig en plats i NHL-laget eller klubbens farmarlag Hamilton Bulldogs

Magnus Nygren tilldelades säsongen 2012/2013 priset Salming Trophy, som Elitseriens bäste svenske back med motiveringen: "Magnus är en modern back, spelskicklig och med ett fruktat skott från offensiv blå linje."

Ett skott som den senaste säsongen innebar 32 poäng i elitserien, 13 mål och 19 assists.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista