Glenn Renhult, före detta vd för Värmlands Finans. Han är åtalad misstänkt för bland annat grova bedrägerier och grovt bokföringsbrott. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Värmlands finans

Aktiespararna: "Utan tvekan har aktieägare lurats"

1:27 min

Igår startade rättegången mot Värmland finans och bolagen som figurerat runt företaget. Några som hamnat i skymundan i rättegången är alla 900 aktieägarna som blivit drabbade.

– Värmlands finans styrelse bestod av vd:n och hans släktingar. Släktingar som inte hade nån kompetens, säger Gunnar Ek, före detta chef för Aktiespararnas riksförbunds bolagskoll.

– Det som drabbat de 900 ägarna, förluster av många miljoner, det kommer inte att diskuteras överhuvudtaget. Att man har lånat ut pengar, trots uttryckliga löften om att man endast ska ägna sig åt att köpa fakturor, det diskuterar man inte. Pengar som har förlorats i massor till, troligtvis, Hells Angels-anknutna företag, säger Gunnar Ek. Han menar att den huvudmisstänkte (f d vd:n) systematiskt lurat aktieägarna:

– Jag tycker utan tvekan att han lurat aktieägare. Han har också själv medverkat till att sänka värdet på bolaget genom att sälja ut merparten av sina aktier i den tron att han sen skulle kunna återköpa dem till ett mycket lägre pris, säger han och lämnar följande råd till den som tänkt köpa aktier i företag.

– Det är väldigt bra att försöka bedömma företagets affärsidé. Tror jag på det? Titta på vilka personer som sitter i styrelsen och vad har de gjort tidigare i sitt liv. Då hade man nog kunnat observerat att en styrelse, som den i Värmlands finans, bestod av bara vd och hans nästående. Det är ett bolag man inte ska gå in i, säger Gunnar Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista