Östra tunnelröret genom Hallandsåsen. Foto: Ulf Angberg/Trafikverket

I dag väntas genombrott i Hallandsåsen

0:50 min

Vid lunchtid idag väntas man borra igenom den sista väggen i den andra tunneln på Hallandsåsen. Det är det avgörande steget mot att bli klar med tunneln som ska lösa Västkustbanans besvärligaste flaskhals. Projektchefen för tunnelbygget är Per Rydberg från Karlstad och han är nöjd med arbetet.

– Det har gått över förväntan. Vi har jobbat väldigt mycket med erfarenhetsåterföring från det första plus att vi dessutom har vässat tekniken. Vi hade som ambition att klara andra tunneln på två tredjedelar av tiden men vi har faktiskt klarat det på halva tiden, säger Per Rydberg

Hur nöjd är du med projektet?

– Historien i projektet den får vi leva med. Banverket stängde ju projektet 1997 och sedan först 2005 kom vi igång igen med, som jag brukar säga, ett helt nytt projekt med helt ny teknik. I dag känns det som att projektet gått från att vara omskrivet till ett väldigt framgångsrikt projekt, säger Per Rydberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista