1 av 2
Kjell Björnstad och Jan Erik Carli testar mjukglass. Foto: Lars-Gunnar Olsson, Sveriges Radio.
2 av 2
Arlas mjukglassmet ska vispas och sedan frysas. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.

Mjukglass på tetra sågades av Konsumentpanelen

Panelen: "Märklig smak"
11 min

Nej, att göra mjukglass hemma med hjälp av halvfabrikat från butiken gillades inte av dagens konsumentpanel. De bägge glasskunniga herrarna Kjell Björnstad och Jan Erik Carli dömde helt ut Arlas försök på temat.

I en halvliters tetrtaförpackning kan man köpa mjukglassmet i antingen vanilj-, jordgubb- eller chokladsmak. Vi testade vanilj och jordgubb. Smeten vispas fluffig och ska sedan frysas i tre och en halv timme. Därefter vispas den igen innan den ska ätas.

Panelen var inte nådig i sin kritik.

– Syntetisk smak, det är lite mums mums över det hela, sa Jan Erik Carli. Konsistensen var inte bra och den smälte för fort.

– Ingen glasskänsla, smakar pulvermousse, sa Kjell Björnstad. Det smakar inte vanilj, snarare kondencerad mjölk. Den här har nog aldrig sett en vaniljstång i hela sitt liv. Köp inte denna.

Jan Eriks tips är i stället att man ska låta vanlig glass smälta något och sedan blanda i lättvispad grädde.

– Då har du världens bästa mjukglass, säger Jan Erik Carli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".