Magdalena Dahlgren med skorna som det inte ska lekas i. Det beskedet lämnade i alla fall butiksbiträdet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
KONSUMENT

Besked i skobutiken: "Tjejer vill ha snygga skor som man inte leker i"

Magdalena: "En absurd situation"
1:06 min

När Magdalena Dahlgren i Karlstad skulle reklamera ett par trasiga skor fick hon svaret att flickskor inte behöver vara lika slitstarka som pojkskor eftersom flickor inte har samma behov av lek. Magdalena fick till slut skorna lagade men ifrågasätter expeditens resonemang om att flickor hellre väljer snygga skor framför tåliga.

– Min dotter blev väldigt arg, säger Magdalena.

-- Om jag köper ett par skor till mitt barn, ska hon inte kunna leka i dem då? undrar Magdalena Dahlgren.

– Jag, blev paff. Det var en sådan absurd situation, säger hon.

Magdalena Dahlgren fick till slut hjälp med att få skorna lagade. Men hon tycker inte att skor till tjejer ska vara av sämre kvalité än de skor som är "killskor".

– När jag köper ett par skor till min dotter förutsätter ju jag att det är skor hon kan leka i?

Vad sa din dotter?

– Hon var väldigt arg. Hon sa att det var bland det dummaste hon hört och sa att tjejer leker visst, berättar Magdalena Dahlgren.

Tomas Bergqvist är vd för Bergqvist skor och han beklagar det som inträffat:

– Om det har skett på det sätt som jag läst mig till så är det inget jag står bakom, säger han.

Hur går ni vidare med detta?

– Vi får ju prata med den enskilde expediten som eventuellt ska ha uttalat sig på det här sättet. Det här är inget som vi står bakom, säger Tomas Bergqvist.

Men det är tydlig skillnad på tjej- och killskor?

– Det handlar lite om vad kunderna efterfrågar. Vi jobbar inte med att cementera könsroller åt något håll, säger Tomas Berqvist.

Men skobutiken i fråga är inte ensamma om det här uppdelningen mellan pojk- och flickkläder. Hör Marie Nordberg, docent i genusvetenskap vid Karlstads universitet, kommentera utvecklingen i Eftermiddag.

Publiknätverket Värmland

Nyhet från vårt nätverk. Vill du vara med?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".